ARTRITIS je općeniti izraz za oko stotinu bolesti koje dovode do upale vezivnog tkiva ili do degeneracije zglobne hrskavice .
Artritis je autoimuna bolest do koje dolazi zbog  poremećaja u modulaciji imunosnih stanica te ono napadaju vlastito tkivo  .
Jedan od osnovnih razloga je  nepravilna i prekomjerna prehrana, siromašna egzogenim enzimima, što dovodi do visokog pH u tijelu koji dođe i do pH 2,7 .

Hrskavica se troši, kosti ostaju bez zaštite pa međusobno trljanje kost o kost izaziva bol, ukočenost i natečenost zglobova .
Najveći dio vrsta artritisa pogađa stare ljude,ali sve više se  bolest se javlja i kod mlađe populacije . Uzrok toga je nažalost kemijski tretirana hrana - pesticidi, herbicidi, emulgatori, hormoni, antibiotici, kortikosteroidi i td .
Biološki čistu hranu je danas veoma teško naći .
Što ranije se treba početi hraniti po prehrani za svoju krvnu grupu, a hranu po mogućnosti uzimati što prirodniju .

OSTEOARTRITIS (degenerativni artritis) zahvata sve ili samo neke zglobove .
Simptomi su jutarnja ukočenost koja nestane oko pola sata nakon ustajanja, te bol i natečenost zglobova .
REUMATOIDNI ARTRITIS - upala unutarnjeg sloja kapsule koja oblaže zglob (sinovija).
Klasična medicina ne zna u potpunosti što je uzrok ove bolesti, ali zato ortomolekularna ima “ nešto “ veća saznanja .
Uzrok upale sinovije su najčešće lektini iz prehrane koja je nekompaktibila s krvnom grupom bolesnika . Oni dovode i do stvaranja nestabilnih atoma kisika koji da bi bili stabilni kradu elektrone stanici uništavajući tako staničnu membranu .
Sinovija raste pa tako uništava hrskavicu, kost i obližnje strukture .Upalni
proces zahvata i druga tkiva - krvne žile, kožu, mišiće, živce .Tako se javlja
opća slabost, bolni zglobovi, depresija, smanjena pokretljivost .

Lijekovi koji se daju za ublažavanje boli (kortizon) mogu pomoći da se olakša bol (ne liječe), a imaju jako loše popratne učinke .
Kortikosteroidi slabe imuno. sustav, uzrokuju stanjivanje kostiju i osteoporozu, pa  je  artritis  bolje liječiti prirodnim lijekovima.
 
Trave za vanjsku uporabu :

 • kapsaicin - sastojak ljute paprike)
 • eukaliptusovo ulje - ublažava bolove i povećava protok krvi kroz bolno područje i stvara osječaj topline
 • boswella serata - krema.


TERAPIJA:
NABAVITI MAGNEZIJ KLORID:
 - ORALNI - SVAKI DAN POPITI  0,5 dcl …podijeljeno na 4 puta
 - TRANSDERMALNI, MAGNEZIJEVO ULJE…2 – 3 puta na dan utrljati dobro preko cijelog stomaka i dobro utrljati ispod pazuha
NATRIJ ASCORBAT (C) - 5 x 1-2 kapsule na dan
NIACIN (vit. B3) izuzetno važan kod artritisa uzimati 2-6 gr podjeljeno 6-16 doza

B6 – dovodi do skupljanja sinovijskih membrana koje obavijaju unutrasnju površinu zglobova.Optimalna doza 100 – 200 mg/dan. Odličan je i kod pritiska na medijalni živac (sindrom karpalnog tunela) . B6 je koenzim u više od 100 enzima.Mnogi ljudi upravo imaju manjak tog vžnog vitamina, a da ne znaju.

ENZIMI- 3 x 3 tablete tablete Wobenzyma sat prije jela.
Wobenzyn sadrzi enzime tripsin i kimotripsin koji smanjuju upale i izuzetno su važni kod artritisa
Dobra zamjena za Wobenzyn Galenikin Chymoral.

BROMELIN  - Kliničke studije su pokazale da je bromelin tako učinkvit analgetik da kod pacijenata s jakim artritisom smanjuje potrebu za kortikosteroidima koji imaju niz loših popratnih pojava kao što su visoki tlak, osteoporoza, povišeni kolesterol i td.
Bromelin ima snažno protuupalno djelovanje, a uz  kurkumu djeluje još jače .
Bromelin neće djelovati preko noći (nije kem. lijek) već se mora uzimati kontinuirano kao dopuna prehrani .                   
3 x 1 kaps. na dan

ŽUTI  NOĆURAK  - gama  linolenska  kiselina (omega 6)  smanjuje upalne procese jer ima u sebi prostaglandina 1 i 3  
3 x 1 kaps. na dan

GLUKOZAMIN SULFAT + KONDROITIN SULFAT   - 3 x 1 kaps. na dan iza jela
Glukozamin je spoj glukoze i  aminokiseline glutamin  koji stimulira stanice u hrskavici na proizvodnju  složenih šećera i proteina  .
Sve nabrojane tvari vitalne su za sintezu  glikozaminglikana, koji zadržava vodu i podupire strukturu hrskavice, koja je upravo zbog toga zdrava .
Sve to dovodi do obnavljanja oštećene hrskavice zgloba .
U početku je potrebno 3o - 60  dana da bi se osjetilo poboljšanje .
To je vrijeme koje je potrebno da se nakupi odgovarajuća količina tečnosti u hrskavici koja će dovesti do toga da hrskavica dostigne debljinu bar 2 mm čime dolazi i do širenja hrskavice na površini kosti, prestanka bolova i do bolje pokretljivosti zgloba .

HRSKAVICA morskog psa -  ubrzava oporavak i obnavljanje hrskavičnih stanica Istraživanja su pokazala da su inekcije sastojaka pronađenih u HMP isto učinkovite u liječenju simptoma artritisa kao i nesteroidni protuupalni lijekovi .

OMEGA 3  -  3-6 x 1 / dan   smanjuje upalne procese (prostaglandini)
Omega 3 je jedan od prirodnih lijekova koji pomaže u liječenju artritisa bez loših nuzpojava .
Više od 10 dobro vođenih studija je to potvrdilo .
Korištene su doze od 4000 - 7000 mg omega 3 .

BAKAR  - mineral potreban tijelu za pretvaranje Fe u hemoglobin, pomaže očuvati zdrave kosti, krvne sudove, živce i imunološki sustav .
Smanjuje simptome artritisa (grah, orasi, suhe šljive ...)
Tijelo ga samo stvara kod početka bolesti jer je primjećena povišena razina bakra kod bolesnih ljudi

MSM  -   2 x 1 / dan  iza  jela - smanjuje bol i upalu  te pospješuje regeneraciju tkiva
Melatonin -   3-5 gr. prije spavanja

SAM (S-adenozil-metionin) - dobar ali skup - ubrzava regeneraciju zgloba i smanjuje bol, uz to je izuzetno jak prirodni antidepresiv .  
 
NE JESTI  - krumpir, paradajs, patliđan, prestati pušiti . Sve navedeno spada u velebilje .

Od svega navedenog uzeti prvo glukozamin, Omega 3, Hrskavicu morskog psa, Bromelin, Kurkumu (smanjuje upalu, a bromelin poboljšava apsorpciju kurkume) i prestati jesti gore navedenu hranu .
Dodati vitamine E, C  te betakaroten i selen .

Jedina alternativa tome su kortikosteroidi koji samo prikrivaju simptome bolesti i izazivaju nuspojave kao što su osteoporoza, masnoća u krvi, povišeni tlak, predispozicije za srčani i moždani udar, poremećaje u radu jetre, žući i td .  

Pojavio se i lijek Mabhtera - antitijelu koji napada stanice B-limfocite, ključne za razvoj reumatoidnog artritisa . On direktno sprječava upalne procese, nastanak erozija i propadanje hrskavice .

SINTETSKI  KORTIKOSTEROIDI
Imaju izuzetno snažno protuupalno i imunosupresivno dijelovanje .
Dođe li do traume, npr. sportske ozljede, lokalna reakcija obuhvaća širenje krvnih žila i nakupljanje velikog broja leukocita .
Kortikosteroidi imaju veliku sposobnost u kočenju tih obrambenih reakcija tijela smanjivanjem aktivnosti enzima fosfolipaze A2  i time sprječavaju posrednike upalnog procesa (prostaglandine, leukotriene, tromboksane) da djeluju .
Kortizol koči i dolazak neutrofila (imunosnih stanica) iz krvi na mjesto ozljede
ili infekcije .
Kortizol jednostavno smanjuje fagocitno i baktericidno djelovanje obrambenih stanica u tijelu .
Sprječava i stvaranje kolagena, apsorpciju fibroblasta i odlaganje vlakana na mjesto ozljede, što dovodi do usporenog zarastanja ozljede u stvari do KRONIČNE (stalne ozljede) .
UKRATKO - sintetski kortikosteroidi onemogućavaju djelotvornu odbranu tijela od bolesti, uspješno blokiraju imunosni sustav koji je zatim mnogo manje otporan na infekcije i općenito na sve bolesti .

Najpoznatiji iz te skupine kemijskih otrova koji se masovno koriste u medicini (daju se čak i bebama) su :
prednizon, metilprednizon, prednizolon, triamcinolon, deksmetazon, betametazon, fluokortolon i td .
Međusobno se razlikuju po trajanju i jačini učinka te po svojoj lokalnoj aktivnosti .
Upotrebljavaju se za nadomjesno liječenje osoba s oslabljenim funkcijama nadbubrežne žlijezde, djagnostičke svrhe  i najviše kao imunosupresivno sredstvo kod jakih alergija i autoimunih bolesti i sprječavanje bolnih upalnih reakcija, A NE LIJEČENJU .

NUSPOJAVE
Terapija kortikosteroidima koja traje duže vremena izaziva niz poremećaja (Cushingov sindrom -prekomjerno lučenje kortizola) kao što su šećerna bolest, razne psihičke poremećaje poput depresije s namjerom suicida, psihoze, napadaja panike, dezorjentiranosti, apatije, osteoporoze koja može biti uzrokom teških fraktura velikih kostiju i kralješnice .
Zbog snažne supresije ACTH-a, kora nadbubrežne žlijezde atrofira i često nije u stanju početi s normalnim funkcioniranjem nakon završetka terapije s kortikosteroidima, a  ako se naglo prestane s davanjem sintetskih koritikosteroida, organizam može dožiovjeti šok s fatalnim ishodom .
Uporabom glukokortikoida imunosni sustav doživi strašan pad, simptomi raznih infekcija ostaju prikriveni što dovodi do razvoja bolesti na koju se ne može adekvatno reragirati, često može doći do katarakte, zelene mrene(glaukoma - povišeni očni tlak), zastoj u normalnom rastu, otežano zacijeljivanje rana i td .
Zbog svega toga liječnici bi ipak trebali prepisivati te lijekove u krajnjoj nuždi .

Kortikosteroidi ne liječe, samo na neko vrijeme maskiraju bolest ili oštećenja tkiva . Upala se nasilno stiša i određeno vrijeme se simptomi bolesti primire (bolest se za to vrijeme i dalje razvija) dok se ne pojavi  ponovo u znatno jačem obliku .

AVEMAR (Fermentirana prekrupa)

AVEMAR je moćan biološki lek koji izuzetno snažno podiže i modulira imuni sistem te je kao takav nezaobilazan u lečenju  AUTOIMUNIH  i MALIGNIH BOLESTI.

Blokiranjem humoralnih reakcija u organizmu i balansiranjem omjera Th1 (proupalnih citokina) i Th2 (protuupalnih citokina) u organizmu,  nezamenjiv je u liječenju autoimunih bolesti (Multipla, R. Artritis, Lupus, Chron, Collitis .…).

AVEMAR je  moćan biološki lek koji i u najtežim fazama maligne bolesti uspije snažno potači imunitet, blokirati dotok glukoze malignim ćelijama i pojačati aktivnost Natural Killer cells (ćelija prirodnih ubojica) koja napadaju i uništavaju maligne ćelije.

AVEMAR pojačava aktivnost ćelija u borbi protiv malignih ćelija, omogućava ćelijama aerobno disanje i blokira dotok glukoze malignim ćelijama.
Sprječava sintezu riboze u maligne ćelije, koja je ključni element nukleinskih kiselina te se zbog manjka riboze RNK I DNK u malignoj ćeliji ne mogu razvijati.
Avemar potiče aktivnost NK (natural killer cels) prirodnih stanica ubojica.

Maligne ćelije imaju na sebi i veću količinu MHC proteina, (histokompaktibilni kompleks) te im MHC služi kao kamuflaža za obranu od NK ćelija jer ih one ne napadaju zbog toga.
Avemar za 90% smanjuje nivoe MHC faktora koji se nalaze na tumornim ćelijama  omogučujući NK ćelijama da ih prepoznaju i unište.

Avemar potiče i aktivnost makrofaga pojačavajući fagocitozu.
Potiče aktivnost TNF (faktora tumorske nekroze)koji potiču apoptozu, kaspazu, blokiraju angiogenezu.
Kada tumor naraste 1-3 mm on se prestaje hraniti difuzno preko krvi, već izbacuje VGF faktore koji iritiraju okolno tkivo i krvožilni sustav da puštaju nove žile prema tumoru preko kojih će on uzimati hranu. Taj se proces zove angiogeneza.
Avemar blokira VGF faktore, a time se blokira i angiogeneza.

Enzim PARP-1 biokemičari zovu „ anđeo čuvar“ genoma, jer tumorne bolesti su u suštini bolesti genoma, a PARP-1 je taj koji popravlja štetu i obnavlja DNK.
Avemar selektivno blokira PARP-1 na tumornim ćelijama izazivajući apoptozu preko kaspaze 3, proteolitičkog enzima, iza ostatka asparaginske kiselione gde su spojevi najslabiji.

Avemar ima selektivno djelovanje te deluje samo na tumorne ćelije, ćelije kojima je pao pH i koje dišu anaerobno, fermentacijom glukoze.    

Avemar je dobijen iz iz fermentirane prekrupe (botaničko ime: Triticum vulgaris).
Nalazi se u obliku praha koji je lako topiv u vodi.
AVEMAR je jedan od največih izvora benzokinona.

KONTRAINDIKACIJE

Nije za trudnice.
 
Osobe s rakom trebaju uzimati  od 17 do 34 grama Avemara na dan, 1 – 2 kesice što ovisi o trenutnom stanju pacijenta i njegovoj telesnoj težini.  

DOZIRANJE:
 
Uzima se 2 sata pre ili iza uporabe drugih lekova.
Osoba do 70 kg uzima 1 vrečicu (17 gr) Avemara  najbolje 2 sata pre doručka na prazan stomak u 2 dcl vode.
Osoba preko 90 kg uzima 2 x 1 kesicu Avemara  najbolje 2 sata  pre doručka i 2 sata iza zadnjeg večernjeg obroka.

Vitamin C usporava i ometa apsorpciju Avemara te ga ne treba uzimati 2 sata pre i 2 sata posle  uzimanja Avemara.

ARIŠEV arabinogalactan – BUTIRAT
Arišev arabinogalactan je polisaharid u prahu koji se dobiva iz kore drveta ariša-Larix vrste.
Sastoji se od D-galaktoze i L-arabinoze, u obliku beta-D-(1-3)-galaktan glavnog lanca s pobočnim lancima jedinica galaktoze i arabinoze različitih dužina, a sam galaktan je polimer galaktoze.

Arišev arabinogalactan je danas najbolji poznati izvor prehrambenih biljnih vlakana.
On znatno povećava proizvodnju kratko-lančanih masnih kiselina u debelom crijevu, osobito butirat, koje su izuzetno važne za naš imunosni sustav.
Butirat je značajan za zdravlje debelog crijeva i kompletnog imuniteta.
Začetak svake maligne bolesti je upravo u debelom crijevu gdje se stvaraju antitijela na antigene T i Tn, antigene koji potiču maligne promjene u ćelijama ukoliko postaju aktivni, a u debelom crijevu se stvaraju i  poliamini, kemijske tvari važne za obnovu DNK i održavanje cijelog tjelesnog sustava i obnovu tkiva.
Ukoliko crijevna flora nije u redu, ako je nivo dobrih bakterija ispod nivoa loših, dakle ako više ima loših bakterija, dolazi do pojačane  aktivnosti antigena T i Tn  i do pojave maligne bolesti.
U tom slučaju dolazi i do povećane sinteze (stvaranja veće količine) poliamina koji također dovode do veće aktivnosti antigena T i Tn.

Butirat je važan supstrat za stvaranje energije epitelnih ćelija debelog crijeva.
Zaštitnik je crijevne mukoze ili sluzne opne protiv patogenih agensa koji podupiru maligne promjene.
Ispitivanja su pokazala da on smanjuje stvaranje amonijaka te je od kliničke vrijednosti u tretmanima portal-sustavne encefalopatije, bolesti, koju obilježava stvaranje amonijaka u jetri.
Podiže i razinu Bifidobacterium longum u crijevnoj flori.

Arabinogalactan i karcinom
Učinkovito pomaže u terapijama malignih bolesti jer potiče aktivnost NK ćelija (ćelija prirodnih ubojica)i ojačava mrežu citokina, u prvom redu povećanim otpuštanjem gama interferona,  pa uspješno blokira metastaze na jetri.
Metastaza tumora na jetri češća je nego na drugim organima zahvaljujući specifičnosti receptora tumornih ćelija, koji su slični lektinima, koji se nalazi  u parehimu (osnovnom tkivu jetre).
Arabinogalactan blokira mjesta lektin receptora, čime se smanjuje kolonizacija tumornih ćelija jetre.
Brojne kronične bolesti uzrok su smanjenja aktivnosti NK ćelija, uključujući sindrom kroničnog umora, virusni hepatitis, HIV/AIDS, te autoimune bolesti poput multiple skleroze i td.
Pokazalo se da arabinogalactan u svim slučajevima oslabljenog imuniteta i krivo moduliranog imuniteta(autoimune bolesti gdje imunosne ćelije napadaju vlastito tkivo) i jača i modulira imunosni sustav.
Arabinogalactan učinkovito  povećava broj imunosnih ćelija CD4, čiji manjak uglavnom  dovodi do raznih infekcija.

Arabinogalactan i pedijatrija
Arabinogalactan je danas i od izuzetne važnosti u zdravlju djece.
Ako malo promislimo kako se hrane današnja djeca, osobito školska koja uglavnom žive na mesnim prerađevinama, belom hlebu, pecivu, bureku, pici, brzoj hrani, čipsevima, flipsevima, čokoladicama, gaziranim i običnim sokovima koji su  puni raznih umjetnih aroma i boja i ostalim otrovima koji prate ovo „moderno“ doba.
Normalno je da imunitet te djece ni po kojoj osnovi ne može biti dobar.
Ogroman je porast malignih bolesti baš u dječjoj dobi, a o drugim bolestima da i ne govorim.
Jedna od čestih bolesti koja se javlja kod djece je danas i dijabetes.
Razlog?
Upravo gore opisani način prehrane.
Arabinogalactan vam ovdje pruža zaštitu za vaše dijete, ali morate povesti i računa i o pravilnoj prehrani.
Arabinogalactan pojačava imunitet i otpornost na infekcije pojačavanjem fagocitoze, osobito kod infekcija gram negativnim organizmima poput Escherichia coli i Klebsiella.
Danas su i česte povratne upale uha kod djece koje su u biti i uvod u ostale poremećaje.
Arabinogalactan je u svim ovim slučajevima od velike pomoći.

Doziranje
Arišev arabinogalactan u prahu uzima se 1-3 velike kašike 1-3 puta na dan s vodom ili se može dodati hrani.
Za djecu na isti način, ali mjera uzimanja je čajna žlica.

Arišev arabinogactan treba  uzimati i svaka „nazovimo “ zdrava osoba u količini od 1-3 kašike na dan.
Bolesna osoba mora uzimati redovito dok ne dođe do oporavka u količini od 2 velike kašike tri puta na dan iza jela u 2 dcl vode.

FLAVIN-rezveratrol
Smatra se snažnim antikancerogenim lekom, ali ima i neka druga svojstva.
Dobro širi arterijske krvne sudove, a na vene skoro da i ne deluje što je dobro .
Dobro djeluje na ionske kanale koji se nalaze u krvnim sudovima na srcu i reguliše njihov ritam.
Mozak je posebno osetljiv na oksidativni stres  pa kod  moždanog udara raste nivo intracelularnog hema.
Rezervatrol stimulira hem oksidaciju pa se tako smanjuje nivo hema u zoni oštećenja.
Gladovanje u ćelijama aktivira procese koji blokiraju gene koji izazivaju starenje ćelije.
Pokazalo se da FLAVIN 7 isto tako deluje .
Jak je antioksidans, a neka njegova delovanja su ista kao delovanja brufena, ibubrufen i diklofenaka .
Kombinacija FLAVINA 7, vit. C i E, pokazala se kao izuzetno jaka, jer međusobno deluju kao sinergisti, jedan drugog  pojačavaju .
Rezveratrol je inače obrambeni mehanizam grožđa od gljivica, ali ga nema dovoljno u grožđu da bi pružio lekovite učinke za čoveka .
Izuzetno je važan kod karcinoma koji su vezani za estrogen jer blokira aromatazu koja estrogen prevodi u jači oblik estradiol.
Član je obitelji polifenolnih  flavonoida koji sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka i LDL kolesterola, smanjuje rizik od srčane bolesti i moždane kapi.
Pokazalo se da rezveratrol sprečava stvaranje malignih ćelija.
Najviše ga ima u koži i košticama grožđa, ali je delotvoran za čovekovo zdravlje tek kao ekstrakt jer ga nema dovoljno u grožđu da bi ono bilo  delotvorno za čoveka s težim oboljenjem.
Način primene: 3 puta na dan 20 minuta pre ili iza jela popiti pola čepa Flavina 7. Pre nego se proguta držati 2 minuta pod jezikom.

BETA-1.3 D  GLUKAN - povećava imunološku reakciju za 50-120 % u prvih 72-96 sati

Američki i Norveški naučnici otkrili su i izolirali moćnu prirodnu tvar,koja pomaže tijelu spriječiti
i pobijediti uzročnike bolesti,od obične prehlade,infekcija pa do karcinoma .
Beta-1,3 D Glukan je dugolančani polisaharid  koji se nalazi u staničnoj stijenci kvasca (Saccharomyces cerevisiae) .
Receptor (Dectin-1) koji se nalazi na površini naših imunosnih stanica je taj pomoću kojega se vezanjem Beta 1,3 D Glukana vrši jaka aktivacija imunosnih stanica koja je odgovor organizma na napad stranih antitijela .
Aktiviranje počinje sa stanicama makrofaga,granulocita,neutrofila i natural  killer cels- prirodnih stanica ubojica  koji čine prvu crtu naše obrane  od virusnih,bakterijskih i gljivičnih napada .
Makrofazi imaju sposobnost prepoznavanja,proždiranja i uništavanja svih vrsta uzročnika bolesti virusa,bakterija,gljivica te mrtvih mutiranih ili tumorskih stanica  .
Kada Beta 1,3 D Glukan dođe u dodir s receptorom makrofaga, on postaje znatno aktivniji u uništavanju uzročnika bolesti .
Smatra se da je Beta 1,3 D Glukan  najmoćniji prirodni stimulator makrofaga .
Beta 1,3 D Glukan stimulira kompletan imunosni sustav počev od makrofaga koji dalje iniciraju sve ostale imunosne stanice, protuupalne citokine (IL-1 i IL-6),TNF-alfa( faktore  tumorske nekroze, koji izazivaju apoptozu-samoubistvo tumorskih stanica), interferon, fibroblaste, koji potenciraju zarastanje rana .
U suštini aktivirani makrofag ima mogućnost  mobiliziranja cijelog imunosnog sustava .
Lista bolesti i stanja kod kojih pomaže Beta 1,3 D Glukan :- preko 80 % glukana

Infektivne bolesti – virusne.bakterijske,gljivične,parazitske infekcije te kronične upale i infekcije
Autoimune bolesti – lupus,Multipla skleroza,reum. artritis,alergije
Ateroskleroza - snižava kolesterol i LDL kolesterol,sprječava nastanak plaka
Hematološka oboljenja - leukocitopenija, trombocitopenija, anemija, stimulira proizvodnju matičnih stanica koštane srži i time pojačava proizvodnju krvnih stanica leukocitne,eritrocitne i trombocitne loze te je učinkovita pomoć za vrijeme i nakon uporabe onkoloških lijekova i hematoloških bolesti .
Detoksikacija organizma - pomaže tijelu izbaciti i neutralizirati toksine,pesticide,konzervanse, azbestne i ugljene čestice i td
Pomaže kod malignih oboljenja,zarastanja rana,operacija,zračenja iz okoline, UV zraka, X zraka -podiže kompletan imunosni sustav, pa ne može doći do pogreške u nekom aspektu mehanizama obnove DNK.

Mnogi neovisni čimbenici - kao što su spol, prehrana, starost i okoliš u kojem se živi mogu smanjiti ili povećati osijetljivost na karcinogene . Beta 1,3 D Glukan izuzetno jako povećava otpornost na karcinogene .

ULJNO PROTEINSKA ISHRANA

Dr.Johana Budwig 1944 g. objavila je istraživanja o važnosti masnoća u ćelijskom disanju i vezu između masnoća i nastanka tumora.
Budwig je 1952 g. dokazala da su višestruko nezasićene masne kiseline ključni faktor
Ćelijskog disanja i rada respiracijskih enzima, jedan od važnih je CITOKROM OKSIDAZA. Upravo manjak tog enzima disanja je početak problema.
Ona je otkrila drugi deo priče, za čiji prvi deo je dr.Oto Warburg 1931 g. dobio Nobelovu nagradu.
Rad dr.Budwig je dokazao da su višestruko nezasićene masne kiseline (LINOLENSKA I LINOLNA) i proteini sa sumporom koji sadrže SULFIHIDRILNU SKUPINU – SH ključni faktor za aerobno respiraciju ljudskih ćelija, uzimanje kisika spaljivanjem glukoze, a ne fermentacijom glukoze.
Sulfohidrilna skupina je upravo most između masnoća i proteina koji pomaže apsorpciju kisika i aktivaciju respiracijskih fermenata.

Ovo otkriće je pomoglo da se dođe do ULJNO-PROTEINSKE ishrane koja ćelijama raka omogućava aerobno uzimanje kisika i vraćanje ćelijskog pH na normalu.

Ljudska bića su HELIOTROPI (bića svetla) kojima je potrebno sunčevo svetlo od koga dobiva, apsorbira i skladišti BIOFOTONE, kojima će se ćelije služiti po potrebi.
Da bi se to desilo naše ćelije moraju da budu na istoj frekvenciji (vibraciji) sa sunčevom svetlošću.
Ti biofotoni su životna sila koja nam omogućava da živimo i upravljamo životnim funkcijama(nivo pH, sinteza proteina, pravilan rad enzima ….)
To je izuzetno važno i za trudnice. Oplođena jajna ćelija povećava apsorpciju kisika čak za 2200%.
Da bi se ostvarila maksimalna apsorpcija biofotona ćelije trebaju višestruko nezasićene masne kiseline (linolensku i linolnu), koje zajedno sa proteinima, koji sadrže sulfohidrilnu skupinu, omogućavaju  ćelijama maksimalnu apsorpciju bifotona.

Sulfoidrilna skupina se nalazi u aminokiselinama CISTEINU I METIONINU.
Warburg je u svoje vreme pokušao da podigne ćelijsko disanje pomoću maslačne kiseline, ali nije uspeo.
Što se tiče nezasićenih masnih kiselina treba ih naći u njihovom prirodnom CIS obliku gde su parovi paralelni jedan naspram drugog.
CIS Oblik nezasićenih masnih kiselina
Danas se koriste uglavnom transzasićene masne kiseline koje su izuzetno opasne za ljudsko zdravlje.
Transzasićene masne kiseline
Ovo je za laike mala razlika, jači je od životnog značaja za ljudsko zdravlje.
Trans oblik masnoća ne može da apsorbira biofotone, on je „kradljivac“ fotona i time počinje opaki krug događaja po ljudsko zdravlje.
Bolest upravo počinje korišćenjem trans zasićenih masnih kiselina u ishrani jer se one nalaze svagde: u svoj industrijskoj hrani, slatkiši, keksi, kolači, umaci, veliki deo pekarskih proizvoda, mesnim prerađevinama …., doslovno u svemu.

Kada bi se iskreno prišlo brizi o ljudskom zdravlju i ljudima objasnilo koliko je opasno uzimati trans masne kiseline, gotovo 90% industrijskih proizvoda bilo bi povučeno sa tržišta i zabranjeno prodavati, a  ljudi verovatno i sami ne bi kupovali ako bi znali da je štetno po zdravlje, iako „stoka „ u ljudskom obliku postoji, koji bi verovatno sa time tada punili frižidere da se bespaltno nažderu.

No, nevezano za bolesne umove, kada bi se stvarno povela briga samo o tome i belom šećeru, došlo bi do revolucije ljudskog zdravlja koja bi bila jedinstvena i historiji čovečanstva. Ali koga briga za ljudsko zdravlje, važan je profit.

Tu se radi o hiljadama milijardi eura i dolara i nikome ni ne pada na pamet da kaže istinu, i za razliku od dr.Otta Warburga koji je za prvi deo priče dobio Nobela, dr. Johana Budwig, koja je za ovo otkriće zaslužila i 2 Nobela, zaslugom mešetara, trgovaca i sitnih prevaranata, gurnuta je  pod tepih zaborava.
Umrla je 19.V 2003. g u Nemačkoj u 94. godini života.

IDEALNA KOMBINACIJA  ULJNO PROTEINSKE ISHRANE

Idealna kombinacija je mešavina mladog kravljeg sira i Lanenog ulja sa dodacima mlevenog orasa ili badema, može i jedno i drugo zajedno.

Zdrave osobe toj mešavini mogu dodavati po željii banane, strugane jabuke i bilo koje voće koje im odgovara.

Oni koji imaju tumor treba da mešaju samo sir, laneno ulje, orase, bademe, a uz to mogu da jedu svežu salatu.

Na 125 gr mladog sira dodaje se 3 velike supene kašike lanena ulja + 25 gr mlevenih orasa ili badema. Sve treba dobro izmešati.

Bolesna osoba treba  pojesti 3-5 puta na dan tu mešavinu.

Zdravoj osobi je dovoljno 1-2 puta na dan pojesti ovu mešavinu.

Ćelijski zid, membrana, propušta određene tvari u ćeliju kako bi ćelija uzimala hranu iz krvi.
Ćelijska membrana ima negativan el. naboj, a jezgra ima pozitivan el. naboj.
Ćelija (zdrava ima el. potencijal od 90-110 mili volti, a u ćelijama se nalaze magnezijeve i kalijeve soli.
Sa vanjske strane ćelije u ekstra celularnoj tečnosti se nalazi natrija, a samo 5% natrija ulazi u ćeliju.
Natrij pokušava ući u ćeliju u većoj količini, kalij mu to brani pa dolazi do određenog potencijala, napetosti, na ćelijskoj membrani.
Tako ispada da je svaka ćelija mali baterijski članak.
Unutar ćelije se nalaze mitohondriji, el. centrala ćelije u kojima se masne kiseline pretvaraju u energiju.
Sve opisano prestavlja i organe za disanje ćelije i u ćeliji se nalazi respiracijski enzim CITOKROM OKSIDAZA.

1939 g. dr. Gerhard Seeger je otkrio das upravo citokrom oksidaza nedostaje ćeliji raka i zbog toga u ćeliji ne može doći do aerobnog disanja, do izgaranja kisika.
Manjak ovog enzima jednostavno izaziva prevelika količina toksina u ćeliji.
Eritrociti sada bivaju oštećeni, degradirani, bolesni, a oštećuje se i ćelijsko tkivo zbog manjka kisika.
Ćelijska opna je propusna, mitohondriji mogu izaći van iz ćelije pa se njihov broj u ćeliji smanjuje. Sada natrij iz krvi ulazi u ćeliju, a magnezij u kalij napuštaju ćeliju i sve to dovodi do smanjenja el. potencijala ćelije.


JEDINI MOGUĆI BIOLOŠKI PUT U ZDRAVLJE ZA LJUDSKU VRSTU:

 • DETOKSIKACIJA DEBELOG CREVA, JETRE I BUBREGA
 • REDOVITI UNOS ULJNO-PROTEINSKE ISHRANE
 • 90% ISHRANE SIROVO POVRĆE  KROZ RAZNE SALATE .UZ MASLINOVO, BUNDEVINO ILI LANENO ULJE. VOĆE UNOSITI U MALIM KOLIČINAMA I SAMO DO 12 SATI PRE PODNE
 • ŠTO ČEŠĆE PRAVITI SOKOVE OD SIROVOG POVRĆA
 • MAKSIMALNO IZBEGAVATI ŽITARICE, A PŠENICU POTPUNO IZBACITI
 • UZIMATI ORAŠASTE PLODOVE, ORASE, BADEME, LEŠNIKE, BRAZILSKE ORASE, KIKIRIKI. ORAŠASTE PLODOVE BIRATI U SKLADU SA KRVNOM GRUPOM
 • BELANČEVINE, MESO, RIBU, JAJA TREBA JESTI U SKLADU S KRVNOM GRUPOM I MINIMALNO TERMIČKI(BARITI ILI ROŠTILJ) OBRAĐIVATI, NIKAKO PRŽITI NA BILO KAKVOM ULJU. OSOBE IZNAD 40-TE GODINE ŽIVOTA NE PRETERIVATI SA PROTEINIMA JER IM NISU NEŠTO NAROČITO POTREBNI.
 • UZIMATI MINIMALNO 2,5 L. VODE NA DAN. DEHIDRACIJA JE PRVI KORAK U POREMEĆAJ VIBRACIJE ENERGETSKOG POLJA I ŠTO DOVODI DO POREMEĆAJA U OBNOVI SAME  DNK.
 • SOKOVE, GAZIRANA PIĆA, CIGARETE, SLATKIŠE, MESNE PRERAĐEVINE, PEKARSKE PROIZVODE I SLIČNE PROIZVODE NE UNOSITE AKO ŽELITE BITI ZDRAVI I VITALNI.
 • DOBRA VINA I DOBRA DOMAĆA RAKIJA SU DOBRI U NORMALNIM KOLIČINAMA. PIVO JE IZUZETNO ŠTETNO ZA PROSTATU.

Znam, teško vam je , a kako nebi i bilo....
Smirite se.
To je posljedica  uistinu nezdravog života koji ste vodili.
JEDNOSTAVNO OKRENITE PROCES!
Pročitajte prvo ova 4 teksta:

Šokantna otkrića

Istraživački tim na čelu s dr.Piterom Nelsonom iz centra za istraživanje raka Fred Hačinson iz Sijetla objavili su naučno istraživački rad u stručnom časopisu Nature Medicine od 05. 08 2012. godine. Rezultati njihova istraživanja su za mnoge bili šokantni…
Istraživanaj su pokazala da kemoterapija ne samo da ne uništava stanice raka već pomaže u njihovoj ubrzanoj diobi, pospješuje rast primarnog tumora i njegovo lokalno širenje na okolna zdrava tkiva  i desiminaciju ( metastaziranje ) u udaljene djelove tjela. Predmet istraživanja bili su solidni maligni tumori: tumori dojke, pluća, debelog crijeva, prostate, pankreasa…
Citostatski tretman stanica raka navedenih tumora  sproveden je:
1.    in vitro varijanti..kultura stanica raka u epruveti
2.    in vivo varijanti ..solidni tumor okružen zdravim tkivima

U obje varijante stanice raka napadnute su istom vrstom i istom dozom citostatika.
U prvoj varijanti, citostatici su stanice raka u epruveti uništili..
Međutim, solidni maligni tumori okruženi zdravim tkivom reagirali su na kemoterapiju na neočekivani način.
U početku  citostatskog tretmana dolazilo je do djelomične regersije ( povlačenja) tumora.  No, nastavkom tretiranja s citostaticima, dolazilo je do progresije bolesti:ubrzane diobe stanica raka, rasta primarnog tumora i infiltracije u okolna zdrava tkiva i širenje metastaza u udaljene djelove tjela.

Utvrđeno je da zdrava tkiva oko tumora reaguju na citostatski tretman, posebno fibrozno tkivo.
Fibroblasti u normalnim uvjetima produkuju proteine, kolagen i hijalin, koji su materijal za izgradnju fibroznih vlakana. Produkt fibroblasta je i protein pod imenom WNT16B.

Proizvodnja ovog proteina se povećava pod uticajem citostatika, što više citostatika više WNT16B proteina, čak i do 30 puta više nego u normalnim uvjetima u tjelu, kada nema onkoloških otrova.

Upravo je taj protein odgovoran za otpornost malignih stanica na kemoterapiju i istovremeno je stimulirajući faktor za ubrzanu diobu stanica raka. Tako dolazi do bržeg rasta primarnog tumora, njegovog lokalnog širenja na okolno zdravo tkivo I metastaziranje u udaljene djelove tjela.

Djelomično povlačenje solidnog tumora na početku kemoterapije  posljedica je produkcije relativno male količine proteina WNT16B.
Nastavkom kemoterapije  povecava se aplikacija doze citostatika, koja dovodi do povećanog lučenja proteina WNT16B,  a ovaj protein proizvodi, stvarajući i do 20-tak puta deblju fibrinsku ovojnicu oko malignih stanica, štiti ih od kemoterapije.

Operacija tumora povećava prijanjanje stanica karcinoma

Jedan od mehanizama pomoću kojeg operacija povećava rizik od metastaze je povećavanjem prijanjanje stanica karcinoma.Stanice karcinoma koje su se odvojile od primarnog tumora koriste prijanjanje kako bi povećale svoju sposobnost formiranja metastaza u udaljenim organima.
Ove stanice karcinoma moraju biti sposobne grupirati se i oformiti koloniju koja se može širiti i rasti.
Stanice karcinoma koriste prijanjajuće molekule, kao što je galektin-3, da olakšaju svoju sposobnost grupiranja. Prisutne na površini stanica karcinoma ove molekule se ponašaju kao ljepilo, omogućujući slobodnostojećim stanicama karcinoma da se priljube jedna na drugu.

Stanice karcinoma koje kruže u krvotoku također koriste galektin-3 prijanjajuće molekule, kako bi se uhvatile za oblogu krvne žile.

Priljubljivanje cirkulirajućih stanica tumora (CST) na stijenku krvnih žila je neophodan korak u procesu metastaziranja. U nemogućnosti da se uhvate za stijenku krvnih žila te cirkulirajuće stanice karcinoma postaju kao "brod bez luke", bez mogućnosti da pristanu. Naposljetku će bijela krvna zrnca koja kruže krvotokom naciljati i uništiti CST.
Ako se CST uspiješno priljube na stijenku krvne žile i prokopaju svoj put kroz temeljnu membranu, tada će iskoristiti galektin-3 prijanjajuće molekule kako bi se priljubile na organ i oformile novi metastatski karcinom.

Nažalost, istraživanja su pokazala da operacija karcinoma povećava priljubljivanje stanica karcinoma.
U jednom eksperimentu koji je oponašao uvijete operacije znanstvenici su prijavili da se spajanje stanica karcinoma na stijenke krvnih žila povećalo za 250% u usporedbi sa stanicama karcinoma koje nisu bile izložene uvijetima operacije.
Prema tome, od presudne je važnosti za osobu koja će se podvrći operaciji karcinoma da poduzme mjere koje će pomoći u neutralizaciji operacijom-izazvanog povećanja prionjivosti stanica karcinoma.
Nasreću, prirodni dodatak zvan modificirani citrus pektin (MCP) može učiniti upravo to. Citrus pektin, vrsta dijetnog vlakna, nemože se apsorbirati u tankom crijevu. Međutim modificirani citrus pektin je promijenjen na način da se može apsorbirati u krvotok i upregnuti svoja protukancerogena djelovanja.
Mehanizmi pomoću kojeg modificirani citrus pektin onemogućava priljubljivanje stanica karcinoma je tako što se veže na galektin-3 prijanjajuće molekule koje su na površini stanica karcinoma, na taj način onemogućavajući stanicama karcinoma da se sljepe i oforme skupinu.
Modificirani citrus pektin također može spriječiti cirkulirajuće stanice tumora od hvatanja za obloge krvnih žila.
Ovo je bilo ilustrirano eksperimentom u kojem je modificirani citrus pektin blokirao priljubljivanje galektina-3 na oblog krvnih žila za nevjerojatnih 95%.
Modificirani citrus pektin je također značajno smanjio priljubljivanje stanica karcinoma dojki za stijenke krvnih žila.

Impresivno istraživanje je dokumentiralo moć modificiranog citrus pektina da direktno onemogući metastaziranje karcinoma.
U studiji objavljenoj u "Journal of the National Cancer Institute" modificirani citrus pektin je bio primjenjen na štakorima kojima su bile ubrizgane stanice karcinoma prostate, dok su štakori na kojima nije bio primjenjen modificirani citrus pektin služili kao kontrolna skupina.
Metastaziranje na plućima je bilo zabilježeno u 93% kontrolne skupine, dok je samo 50% skupine sa modificiranim citrus pektinom dobilo metastazu na pluća. Još značajniji su bila otkrića da je skupina sa modificiranim citrus pektinom u usporedbi sa kontrolnom skupinom imala 89%-tno smanjenje u veličini metastatskih kolonija.
U sličnom eksperimentu, miševi ubrizgani sa stanicama karcinoma melanoma kojima je u hrani dan modificirani citrus pektin u usporedbi sa kontrolnom skupinom su doživjeli više od 90%-tnog smanjenja u metastaziranja na pluća.

Nakon ovih uzbuđujućih otkrića u istraživanju na životinjama, modificirani citrus pektin je stavljen na test kod muškaraca sa karcinomom prostate. U ovom ispitivanju 10 muškaraca sa povratom karcinoma prostate je primilo modificirani citrus pektin (14,4 g po danu). Nakon godine dana primijećena su značajna poboljšanja, što to je bilo određeno smanjenjem stope kojom se nivo prostati-specifičnog antigena (PSA) povećavao.
Nakon ovoga, slijedila je studija u kojoj je 49-torici moškaraca sa raznim vrstama karcinoma prostate periodički davan modificirani citrus pektin u razdoblju od četiri tjedna. Nakon dva perioda liječenja sa modificiranim citrus pektinom 22% muškaraca doživjelo je stabilizaciju bolesti ili poboljšanu kvalitetu života; 12% je imalo stablinu bolest više od 24 tjedna.
Autori studije su zaključili: "Čini se da MCP (modificirani citrus pektin) ima pozitivni utjecaj naročito u pogledu kliničkih blagodati i kvalitete života pacijenata sa jako uznapredovalim solidnim tumorom.

Uz modificirani citrus pektin, općepoznat i bez recepta dostupan lijek Cimetidin, opće poznat kao Tagamet, također može igrati centralnu ulogu u smanjenju priljubljivanja stanica karcinoma. Taj je lijek povijesno korišten za ublažavanje žgaravice. Rastuća količina znanstvenih dokaza otkriva da cimetidin također posjeduje snažna protukarcinomna djelovanja. Cimetidin onemogućava priljubljivanje stanica karcinoma blokirajući aktivnost prijanjajuće molekule, zvane E-selektin, na površini stanica koje oblažu krvne žile.
Stanice karcinoma se uhvate za E-selektin kako bi se priljubile za oblog krvnih žila.
Spriječavajući izražaj E-selektina, cimetidin značajno ograničava sposobnost priljubljivanja stanica karcinoma na stijenke krvnih žila. Ovo djelovanje je analogno uklanjanju ljepila sa stijenki krvnih žila koje bi normalno omogućilo cirkulirajućim stanicama tumora da se vežu.

Cimetidinova antikancerokena djelovanja jasno su prikazana u izvještaju objavljenom u British Journal of Cancer u 2002. U ovoj studiji 64 pacijenata sa karcinomom debelog crijeva primalo je kemoterapiju sa ili bez cimetidina (800 mg na dan) za vrijeme jedne godine. Desetogodišnje preživljavanje za grupu sa cimetidinom je bilo skoro 90%. Ovo je potpuna suprotnost kontrolnoj grupi koja je imala desetogodišnje preživljavanje od samo 49,8%. Zapanjujuće, pacijenti sa agresivnijim oblikom karcinoma debelog crijeva imali su desetogodišnje preživljavanje 85% za one liječene sa cimetidinom, u usporedbi sa očajnih 23% u kontrolnoj skupini.
Autori studije su zaključili: "Promatrani zajedno ovi rezultati nagovještavaju mehanizam temeljan blagodatnim učincima cimetidina na pacijente sa kolorektalnim karcinomom, po svoj prilici blokirajući izražaj E-selektina na krvožilnim endotelijalnim stanicama (oblog krvnih žila) te onemogućavajući priljubljivanje stanica karcinoma." Ovi nalazi su bili poduprti sa još jednom studijom sa pacijentima sa kolorektalnim karcinomom, u kojoj je cimetidin dan na samo sedam dana u vrijeme operacije povećao trogodišnje preživljavanje sa 59% na 93%!

Ovi podatci pružaju apelirajući slučaj za pacijente sa karcinomom da barem 5 dana prije operacije unesu barem 14 grama modificiranog citrus pektina i 800 mg cimetidina dnevno. Ovaj kombinirani režim može se sljediti narednih godinu dana ili više kako bi se smanjio rizik od metastaze.

Dr. Warburg: Kiselost organizma je uzročnik raka i ostalih bolesti

Je li vam poznat ovaj nevjerojatan podatak?
Osnovni uzrok raka službeno je otkriven prije 1923., a pronalazač je 1931. za to dobio Nobelovu nagradu iz medicine. Vrlo mali broj ljudi u svijetu zna za to, jer je ta istina nažalost sakrivena od javnosti.
Godine 1931. njemački znanstvenik Otto Heinrich Warburg (1883.-1970.) primio je Nobelovu nagradu za pronalazak osnovnog uzroka raka.
Dr. Warburg je otkrio da je rak rezultat anti-fiziološkog načina života.
Anti-fiziološkim načinom prehrane (pretežno hranom koja zakiseljuje) i fizičkom neaktivnošću tijelo stvara kiselu sredinu slabo opskrbljenu kisikom. Stanična kiselost istiskuje kisik, a pomanjkanje kisika u stanicama stvara kiselu sredinu.
Dr. Warburg je rekao: "Pomanjkanje kisika i kiselost su dvije strane iste medalje: ako netko ima jedno, ima i drugo".
Ako imate previsoku kiselost, automatski će vam nedostajati kisika u organizmu; ako vam nedostaje kisika imat ćete zakiseljen organizam. Kisela sredina je sredina bez kisika. "Oduzmete li zdravoj stanici 35% njezinog kisika, možete je pretvoriti u stanicu raka za samo dva dana", rekao je i dokazao je dr. Warburg.
"Sve normalne stanice imaju apsolutnu potrebu za kisikom, ali tumorske stanice mogu živjeti bez njega. To je pravilo bez iznimke".
Tumorska su tkiva kisela, dok su zdrava alkalna
U svojem djelu "Metabolizam tumora", dr. Warburg je pokazao da svi kancerogeni oblici ispunjavaju dva temeljna uvjeta:  krvnu kiselost i hipoksiju (pomanjkanje kisika).  Otkrio je, da su tumorske stanice anaerobne (ne udišu kisik) i da ne mogu preživjeti u prisutnosti visokih koncentracija kisika…jedan od razloga primjene vitamina B15 u borbi s tumornim stanicama jer vitamin B15 povećava apsorpciju kisika..
Tumorske stanice mogu preživjeti samo uz pomoć glukoze i u sredini bez kisika. Stoga, karcinom nije ništa drugo nego obrambeni mehanizam, koji naše stanice koriste da bi preživjele u kiseloj sredini bez prisustva kisika.
Zdrave stanice žive u alkalnoj sredini punoj kisika, koja omogućava njihovo normalno funkcioniranje. Tumorske stanice žive u kiseloj sredini siromašnoj kisikom.
Kiselost i alkalnost organizma ovisi o hrani
Nakon što je završen probavni proces, hrana, ovisno o svom nutritivnom profilu, stvara uvjete kiselosti ili alkalnosti u tijelu. Pojednostavljeno rečeno, alkalnost organizma ovisi o tome što jedemo. Kiselo ili alkalno stanje mjeri se PH skalom od 0 do 14, gdje je 7 neutralna zona. Od 0 do 7 je kiselo, a od 7 do 14 je alkalno. Naše stanice, da bi mogle uspješno funkcionirati, trebaju imati lagano alkalan pH, malo iznad 7. Kod zdravog pojedinca pH krvi nalazi se između 7,40 i 7,45.  Krv se neprestano sama regulira kako ne bi upala u metaboličku kiselost.  Međutim, neka hrana zakiseljuje krv i zagađuje tijelo.
Hrana koja zakiseljuje tijelo
Rafinirani šećer i svi njegovi derivati. Od svih je najgori, jer nema bjelančevina, masti, vitamina ni minerala, samo rafinirane ugljikohidrate, koji škode gušterači. Njegov pH je 2,1 (veoma kiseo).    
Meso (sve vrste) .Proizvodi životinjskog porijekla ( osim životinjske krvi ) - mlijeko i sirevi  vrhnje, jogurt itd.  
Rafinirana sol  
Rafinirano brašno i svi  derivati kao što su tjestenina, torte, keksi itd.
Kruh, Margarin, Kofein,  Alkohol,  Duhan
Sva industrijski prerađena i konzervirana hrana, koja sadrži konzervanse, umjetne boje, arome, stabilizatore itd.  
Antibiotici i općenito svi lijekovi

Hrana koja alkalizira                                   

Svo sirovo povrće. Neko je kiselo po okusu, ali u tijelu se mijenja i postaje alkalno.
Voće. Na primjer, limun unutar tijela ima veoma visok stupanj alkalnosti. (Nemojte da vas zavara njegov veoma kiseli okus).   
Bademi. Vrlo su alkalni.
Integralne žitarice: jedina alkalizirajuća žitarica je proso. Sve su ostale žitarice lagano kisele, no idealna prehrana treba i određeni postotak kiselosti pa valja jesti i nešto žitarica. Sve žitarice moraju se jesti kuhane.
Med. Ima vrlo visoku alkalnost.
Klorofil. Zelene biljke sadrže klorofil koji je veoma alkalan.
Voda. Važna je za proizvodnju kisika. Uvijek budite dobro hidrirani, pijte vode malim gutljajima tijekom cijelog dana.
Vježbanje. Vježbe pomažu održavati alkalnost organizma jer daju kisik cijelom tijelu. Sjedeći način života uništava život.

Kemoterapija ne liječi nego pogoršava kiselost organizma

Kemoterapija zakiseljuje tijelo do te mjere da ono mora posegnuti za alkalnim rezervama organizma, kako bi neutraliziralo kiselost žrtvujući minerale (kalcij, magnezij, kalij) ugrađene u kosti, zube, udove, nokte i kosu. Iz tog razloga primjećujemo promjene na osobama koje primaju kemoterapiju, između ostalog i opadanje kose.  Ostali lijekovi također pogoršavaju kiselost organizma, pa ih valja izbjegavati koliko je to god moguće.
 
Potpuno je nemoguće da se rak pojavi u nekoj osobi koja se zdravo hrani, pije puno čiste vode i vježba.
Da biste se ispravno hranili, osigurajte si 60% alkalnu prehranu i izbjegavajte proizvode koji su u većini kiseli, kao što su gazirana pića, slatkiši, brza hrana.  Ne zloupotrebljavajte sol te je koristite što je manje moguće.  Ako ste bolesni, idealno je da vam ishrana bude 80% alkalna.
Imate li karcinom, savjet je da alkalizirate tijelo što je više moguće. To možete postići uz pomoć prehrane, vježbe, izbjegavanja stresa i dodatnog unosa klorofila.
Mišljenja stručnjaka
"Sve takozvane prirodne smrti nisu ništa drugo nego terminalna točka zasićenosti tijela kiselošću", - George W. Crile iz Clevelanda, jedan od najpriznatijih kirurga na svijetu.
"Nisu važna bezbrojna imena bolesti, nego činjenica da one sve proizlaze iz osnovnog uzroka: previše kiselosti u tijelu." - Dr. Theodore A. Baroody, knjiga "Alkaliziraj ili umri" ("Alcalize or Die"):
"Povećana zakiseljenost organizma uzrok je svih degenerativnih bolesti. Ako dođe do poremećaja ravnoteže i organizam započne skladištiti kiselost i toksine u većoj mjeri nego što ih može izlučiti, onda se javljaju bolesti." - dr. Robert O. Young.

Operacija karcinoma, angiogeneza i metastaza

Karcinomi koriste lukavu strategiju u njihovom nastojanju da rastu i napreduju unutar tijela. Angiogeneza je proces pomoću kojeg se nove krvne žile formiraju iz već postojećih krvnih žila. Stvaranje novih krvnih žila je normalan i nužan proces za rast i razvoj u djetinjstvu, kao i za zalječenje rana. Na nesreću, karcinomi zlorabe ovaj inače normalan proces kako bi povećali opskrbu krvi za tumor. Stvaranje novih krvnih žila za opskrbljivanje tumora je bezuvjetan zahtjev za uspješnu metastazu pošto tumori ne mogu narasti preko veličine glave igle (1-2mm) bez da prošire svoju opskrbu krvlju.

Možda je iznenađujuće za saznati da prisutnost primarnog tumora služi kako bi onemogućio rast metastatskog karcinoma drugdje u tijelu. Primarni tumor proizvodi protuangiogeničke faktore koji ograničavaju rast metastaze.

Ti protuangiogenički faktori onemogućavaju stvaranje novih krvnih žila na potencijalnim mjestima za metastazu.

Nažalost, kirurško uklanjanje primarnog tumora također rezultira uklanjanjem tih protuangiogeničkih faktora čime rast matastaze nije više onemogućen. Uklonivši ta ograničenjima, malim lokacijama matastatskog karcinoma postaje jednostavnije da privuku nove krvne žile koje promiču njihov rast.

Doista, tom problemu su glas dali istraživači koji su izjavili: "...uklanjanje primarnog tumora moglo bi otkloniti zaštitnu mjeru protiv angiogeneze i time probuditi neaktivne mikro-metastaze (male metastatske karcinome)."

Kao da gubitak angiogeničkog onemogućavanja od strane primarnog tumara nije dovoljno velik problem, pokazuje se da operacija uzrokuje još jednu angiogeniči problem.

Poslije operacije razine čimbenika koji povećavaju angiogenezu, također znani kao vaskularni endotelijalni faktori rasta (VEGF), značajno su povećani. Ovo može dovesti do povećanog stvaranja novih krvnih žila koje opskrbljuju područje metastatskog karcinoma. Skupina znanstvenika je dosta dobro sažela ovo istraživanje kada su potvrdili da "poslije operacije, angiogenička ravnoteža između pro- i protu-angiogeničkih čimbenika pomaknuta je u korist angiogeneze kako bi se olakšalo zacijeljenje rane.

Naročito su razine vaskularnog endotelijalnog faktora rasta (VEGF) ustrajno povišene. Ovo  koristi ne samo povratku tumora i stvaranju metastatske bolesti, nego  također moglo dovodi do aktivacije neaktivnih mikrometastaza."

S obzirom na potrebu metastatskog karcinoma za povećanjem opskrbe krvlju, onemogućavanje angiogeneze bi zasigurno bio sastavni dio sveobuhvatne strategije za borbu protiv operacijom-izazvanih metastaza.

U tu svrhu se pokazalo da raznovrsni nutrijenti (prehrambene tvari) onemogućavaju VEGF.

Oni uključuju:

 • soja izoflavone (genistin),
 • silibinin (sastojak sikavice),
 • krisin (eng. chrysin),
 • epigalokatehin galat (EGCG) iz zelenog čaja i
 • kurkumin (eng. curcumin).


U jednom eksperimentu EGCG, aktivna sastavnica zelenog čaja, je bio dan miševima sa karcinomom želuca. Rezultati su pokazali da je EGCG smanjio masu tumora za 60%, istovremeno smanjivši koncentraciju krvnih žila koje su hranile tumor za 38%. Još značajnije, EGCG je smanjio izražaj VEGF-a u stanicama karcinoma za zaprepaščujućih 80%!
Autori studije su zaključili da "EGCG onemogućava rast gastričnog karcinoma smanjujući proizvodnju VEGF-a i angiogenezu i obećavajući je kandidat za protuangiogenično liječenje gastričnog karcinoma."

U procjenjivanju istraživanja povezanog sa kurkuminovim protuangiogeničkim djelovanjima, istraživači na Emory University School of Medicine primjetili su da je "Kurkumin direktan inhibitor angiogeneze i također smanjuje razine različitih proangiogeničnih proteina kao što je vaskularni endotelijalni faktor rasta..."  
Naknadno znanstvenici su napomenuli: "U aktvinoj angiogenezi razina molekula za priljubljivanje stanica raste te kurkumin može blokirati to djelovanje, nadodajući još jednu dimenziju kurkuminovom protuangiogeničkom djelovanju." U zaključku su objasnili da "Kurkuminovo djelovanje na sveukupni proces angiogeneze sažima njegov ogroman potencijal kao protuangiogenički lijek."

Pet dana prije operacije pacijent bi mogao razmotriti dopuniti prehranu sa standardnim ekstraktima zelenog čaja, kurkuminom, ekstraktima soja izoflavona, i drugim nutrijentima koji suzbijaju VEGF i tako si  mogu pomoći zaštititi protiv angiogeneze.

Teorija drugih jetara i dr. Catherine Kousmine

Postoje  interesantne teorije koje se zasnivaju na procesima u tijelu. Jedna je nadasve zadivila nezavisne znanstvenike ( koji nisu vezani za farmako industriju ), i pomoću koje se mogu objasniti mnoge stvari u naturopatskim tretmanima raka.

O čemu se radi?

Zamislite tri skupine miševa.
Prva je zdrava kontrolna skupina.
U drugoj su skupini miševi koji su u prvotnom stadiju raka.
U trećoj skupini su miševi s uznapredovalim tumorima.

Postavljaju se dva ključna pitanja:

1. Koja usporedna skupina ima:

 • a) - najjači imunološki sustav,
 • b) - najslabiji imunološki sustav?

2. U koju se skupinu miševa može injektirati:

 • a) - najviše otrova prije nego uginu,
 • b) - najmanje otrova prije nego uginu?

Rezultati su iznenađujući!!!

Koja skupina, za poređenje, ima najjači imunološki sustav?
Ispitivanje je pokazalo da najjači imunološki sustav ima –  druga (2.) skupina miševa – ona koja je  u prvom stadiju raka!

Taj odgovor se može dvojako objasniti.
Može se reći da je imunološki / obrambeni sustav našeg tijela aktivniji jer se mora odbraniti od otrova, tj. tumorske bolesti.
Ali, može se reći i da je imunološki sustav slabiji jer se već bori protiv tumorskih stanica.
Čak se i alopatski liječnici ne slažu potpuno u vezi ovog odgovora.

Koja usporedna skupina ima najslabiji imunološki sustav?

Treća (3.) skupina miševa - s uznapredovalim tumorom.
Alopatskim liječnicima je ovo jasan i nedvosmislen odgovor.

Čak je i nekonvencionalnim liječnicima također jednostavno odgovoriti: miševi s tumorima imaju siromašniji imunološki sustav. Zapravo u ovome se slažu svi koji se bave zdravljem.
Ne čitamo li svi, u knjigama, kako je rak problem imunološkog sustava i da tumorski pacijenti moraju učiniti sve kako bi ga ojačali?

U koju se skupinu miševa može injektirati najviše otrova prije nego uginu?
U drugu (2.) skupinu miševa

(Mnogi će se složiti da miševi u prvotnom stadiju raka mogu podnijeti najviše otrova).

U koju se skupinu miševa može injektirati najmanje otrova prije nego uginu?

Svi se slažu da se najmanje otrova može injektirati u treću (3.) skupinu miševa s uznapredovalim tumorom jer je imunološki sustav već oslabljen od strane tumora.
Ali, što ako se tumor pojavljuje u našem tijelu zato što naši standardni organi za detoksikaciju (kao što su jetra, bubrezi, pluća i koža) ne rade pravilno ili su već prikupili previše otrova?
Tada bi miševi s tumorom mogli podnijeti više otrova nego zdravi miševi!
I to je upravo ono što je kao svoje otkriće objavila prije više desetljeća prehrambena znanstvenica dr. Catherine Kousmine.

U svom radu je, dr. Kousmine pokazala da miševi s početnim stadijem tumora mogu podnijeti samo 34% količine toksina koji mogu podnijeti zdravi miševi iz prve skupine.

S druge strane, miševima koji su već razvili tumor, može se dati čak dva puta više otrova nego zdravim miševima.
Čak su i miševi, kojima je transplantiran tumor s bolesnih miševa, mogli podnijeti veće količine toksina, ne tako mnogo kao miševi koji su samostalno razvili tumor, ali ipak značajno više od zdravih miševa.

Ako se tkivo tumora izreže, 1 gram mase tumora sposoban je neutralizirati petnaest puta veću količinu otrova od 1 grama mase jetre!
Kad je doktorica Kousmine prethodno cijepila miševe, mogla je povećati tu brojku 90 puta!

U našem tijelu samo stanice jetre imaju sličnu sposobnost neutraliziranja toksina.
Ako na taj način gledamo tumor, vidimo da je njegova funkcija u organizmu da bude druga jetra.

Tumor može poništiti djelovanje otrova na način sličan jetri, pa čak i nadmašiti samu jetru.

Ipak, ako prihvatimo ove neupitne činjenice, moramo prihvatiti i zaključak koji se iz njih izvodi:

1. Operacija odstranjivanja tumora ne smije se obavljati, ni u kom slučaju, prije intenzivne detoksikacijske terapije.  Ako se tumor odstrani iz tijela, odstraniti će se i dio neophodnog obrambenog mehanizma protiv otrova. Na taj način prisiljavamo tijelo da stvori novi tumor. Zbog toga ovo može biti odgovor na pitanje: “Zašto većina ljudi dobija metastaze na jetri i plućima.”  
Tijelo stvara nadomjesni detoksikacijski organ tamo gdje je hitno potreban, u našoj jetri i plućima. (Mnogi nisu svjesni da uz jetru, najveći detoksikator u organizmu, su naša pluća.)

2. Oboljeli od raka nemaju potrebu da osnažuju imunološki sustav. Činjenica koja to potkrepljuje je da analiza krvi oboljelih ne pokazuje manjak nužnih parametara koji bi ukazivali na oslabljeni imunitet…..

3. Nevjerojatni detoksikacijski kapacitet, koji je dokazan pokusima, objašnjava zašto su alopatski liječnici često tako neuspješni u uništavanju tumora, čak i uporabom tako snažnih     toksina kao što je karboplatin (snažni kemoterapeutik). Tako, još uvijek ostaje pitanje     inteligencije tumorskih stanica. Ako tijelo može proizvesti stanice takve inteligencije kao što su tumorske stanice, a čija zadaća je poništavanje djelovanja otrova, tada je suludo     napadati te stanice otrovima. Osim toga, možemo očekivati da će stanice stvoriti obrambeni mehanizam (otpornost) ako ga već nisu imale otprije

4. Holistički liječnici često su iskusili kakva se "čuda" mogu postići intenzivnim detoksikacijskim mjerama. Te činjenice nisu poznate tek od vremena Pfarrera Kneippa (bavarski svećenik i hidroterapeut, 1821.-1887.), već su bile dio povijesti liječenja još davno prije njega.

Ipak je, dr. Kousmine, svojim pokusima dokazala teorijske postavke, koje se iznad svega mogu jednostavno potvrditi.

Na primjer: pacijent koji nije dopustio da ga operiraju, kasnije je ozdravio.
Većinom su terapeuti s višegodišnjim iskustvom bili protiv odstranjivanja tumora. Postoji mnogo studija koje pokazuju kako se metastaze pojavljuju nakon operacija.
Mnogo je studija koje pokazuju ubrzani rast tumora nakon kemoterapija (naravno, zato što je zbog toga potrebno više stanica za detoksikaciju).
Posebice su, liječničko iskustvo i učinkovitost metoda dr. Kousmine, potvrdile ispravnost njenih teorija jer je izliječila mnogo oboljelih.
Nakon  detoksikacija i kvalitetne bazne  prehrane, što je bilo njeno najjače oružje, masa tumora  smanjivala  se i za 50-60 % u prvih 30-tak dana.  
Ako je ona u pravu, a u pravu je, tada je sadašnji način liječenja neodrživ.

DOGOVORITE TERMIN!

Ukoliko želite dogovoriti

termin za naturopatsko savjetovanje

možete to učiniti :

putem mobitela: +385 (0)99 640 07 88

e-mail-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

ili jednostavno ispuniti kontakt formular:

Pošalji e-mail. Sva polja s oznakom * su obavezna.

Informacije i narudžbe

+385 95 5069 444
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


SAVJETOVALIŠTE "DR.ROSO" U BEČU, AUSTRIJA
+43 699 102 646 78

Informacije i narudžbe

+385 95 5069 444
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


SAVJETOVALIŠTE "DR.ROSO" U BEČU, AUSTRIJA
+43 699 102 646 78

VažnoI

Imamo 8 gostiju i nema članova online

bolesti dojke faktori rizika genetske predispozicije istraživanje karcinom karcinoma karcinomu nagnezijev klorid operacija otrova primarnog proteina rak raka raku stanice terapija tumor tumora tumoru